Pilates torna
Pilates torna Nyomtatás

 

A pilates torna légzéstechnikán alapuló intelligens gimnasztika.

Nézzük kicsit pontosabban, részletesebben.

Mi a Pilates?
A Pilates olyan komplex mozgásforma, amely ötvözi a "nyugati" világ anatómiai ismereteit a "keleti" mozgáskultúra egyes eszközeivel. Gyakorlásában nagy szerepet kapnak a gerinc stabilizáló izmai (mélyizmok) illetve a speciális légzéstechnika.

Ez a rendszer a nyújtást és erősítést a légzéssel és a koordinációval kombinálja a test egyensúlyának kialakításához. A kisebb izomcsoportokat összhangba hozza a felületeikkel. Minden gyakorlatot csak kevésszer ismétel, hogy folyamatosan ébren tartsa a figyelmet.
A feladatok mindenki egyéni képességeihez, erőnlétéhez, aktuális állapotához, igazíthatóak, ezért fiataloknak és időseknek egyaránt segíthet. Folyamatos gyakorlás mellett az egész test megváltozik: javul a testtartás, az izmok hosszabbakká, szálkásabbakká válnak
http://hu.wikipedia.org/wiki/Pilates

Pilates- módszer története
Joseph Pilates 1880-ban született a németországi Düsseldorfban, gyermekkorában sokat betegeskedett. Fiatal évei alatt asztmától, angolkórtól és reumás láztól szenvedett. Ahelyett, hogy belenyugodott volna a rá mért csapásokba, kemény testedzéssel, szisztematikus, fáradhatatlan munkával legyűrte azokat. Kifejlesztett egy gyakorlatsort, mely segítségével rendellenességeit korrigálta. Ezek képezték az alapját az ismert „szőnyeggyakorlatoknak” melyeket ő a „kontroll művészetének” nevezett

1912-ben Angliába költözött, ahol többek között az angol rendőröknek tanított önvédelmet. Az első világháború idején német származása miatt Man szigetére internálták. Itt fogolytársain próbált segíteni a saját maga által kitalált módszerrel. A gyakorlatok során még kórházi ágyat is használt, rugókkal és hevederekkel felszerelve, mely az alapja lett a későbbiekben híressé vált gyakorlati eszközének.
Amikor szabadulása után visszatért Németországba, a test-kondicionáló módszere nagy népszerűségre tett szert, különösen a táncosok körében. A németországi helyzet alakulása azonban, arra kényszerítette, hogy 1926-ban New Yorkba emigráljon. A hajóúton ismerte meg jövendőbeli feleségét, Clara-t. Később együtt nyitották meg közös fitnesz stúdiójukat abban az épületben, ahol a New York City Balett társulata is gyakorolt.
Az 1950-es évek elejére a táncosok lettek Pilates és felesége legodaadóbb és leghűségesebb követői. George Balanchine- t, a legendás City Balett alapítóját és művészeti vezetőjét annyira lenyűgözte szomszédjainak a munkája, hogy megbízta Pilatest, tanítsa meg ifjú tanítványainak gyakorlatait. Egy 1956-os táncos kiadvány szerint a New York-i táncosok többsége addigra már Pilates tanításainak a hatása alá került.
Pilates a tanítás mellett írt egy könyvet Visszatérés az életbe címmel és számos edzés eszközt is kifejlesztett.
Joseph Pilates 1967-ben, 87 évesen halt meg.
Módszere azonban életében nem vált ismertté a táncos körön kívül, mert újításai ötven évvel megelőzték korát. Ma már népszerűsége töretlen, 2010-ben 11 millió gyakorlója és 14 000 oktatója volt, csak az USA-ban.

A Pilates alapelvei
Joseph Pilates a saját tapasztalataiból eredő nyolc vezérlő elvet nevezett meg. Ezek a Pilates- módszer sarokpontjai. Alapelvek, melyektől a Pilatesszel való foglalkozás során nem lehet eltekinteni. Az itt következő elvek alapvető útmutatások, melyek segítenek a gyakorlatok kivitelezési módjában és azok céljának tökéletes megértésében.

Pilates alapelvei:
1. Koncentráció - Összpontosítás
2. Kontroll- Ellenőrzés
3. Légzés
4. Központosítás- Belső stabilitás
5. Precízió – Pontosság
6. Nyújtás
7. Áramlás- Folyamatosság
8. Integráció

1. Koncentráció – Összpontosítás
Pilates lényege a tudatos jelenlét az adott pillanatban. Képtelenség megfelelő módon végezni mozdulatainkat, ha közben gondolataink elkalandoznak. A különböző izomcsoportok elkülönítésére és kontrolljára való összpontosítás arra késztet, hogy odafigyeljünk. Segít, hogy tudatosan kontrolláljuk testünket és mozgásait. 

Az elvégzendő mozgás pontos ismerete teszi könnyebbé agyunk számára, hogy csak a mozgásnak megfelelő izmokat vonja be a munkába. Ez csökkenti az energia veszteséget, legtökéletesebbé teszi a végrehajtást, amely a legnagyobb fejlődést eredményezi

2 Kontroll- Ellenőrzés
Szellemi és fizikai irányítás. Az izmok irányítása, a mozgás minden egyes fázisának ellenőrzése, a légzéssel összhangban. (Joseph Pilates talán ezt az alapelvet tartotta leglényegesebbnek, mert módszerét „Kontroll”- nak nevezte.)

A Pilates gyakorlatokat a tökéletességig kell gyakorolni. A mozgásban semmi sem esetleges vagy felesleges.

3 Légzés
A légzés technikája a laterális vagy oldallégzés. Ez a légzési technika segítséget nyújtott a nyugodt felsőtest megtartásában és az erő kinyerésére az erőközpontból. 

A megfelelő légzéstechnika a kulcsa a minél tökéletesebb mozgás kivitelezésének. Minden gyakorlat mozdulataihoz adott ki-és belégzésütem tartozik, melyet a megfelelő ritmusban kell kivitelezni. A légzés folyamata a gyakorlat egy szakaszában sem szakítható meg.
Fontos, hogy megértsük a kilégzés jelentőségét. A kilégzés támogatja az erőközpont tevékenységét és minden más izomét ,valamint segít a mozgások fokozásában. A visszatartott légzés a gyakorlatok során az izomműködés csökkenéséhez vezet.

4. Központosítás- Belső stabilitás
A módszer ezen alapelve azt jelenti, hogy minden mozdulat az úgynevezett „powerhouse”- ból (erőközpont) indul ki,( azaz a has- hát alsó szakasza –csípő - fenék központi területből), amely körülveszi a létfontosságú szervek nagy részét, magába foglalja a gerincet, a test középpontját alkotva.

5. Precízió – Pontosság
A gyakorlatok helyes kivitelezése a legfontosabb, úgy, hogy közben nem lépünk túl saját erő-, kontroll-, illetve mozgáshatárainkon, inkább kevesebb ismétlésszámmal, de a lehető legtökéletesebben végrehajtva kell dolgozni.

Minőség mennyiség helyett. A gyakorlat minden egyes részlete fontos. Ha eltér az ideális vonaltól, lassan visszatér a kiindulóponthoz. Soha ne törje meg a mozgást hirtelen mozdulattal. Döntő fontosságú a végrehajtásban a csípő, a fej és a váll elhelyezkedése.

6. Nyújtás
A Pilates gyakorlatok minden mozdulata arról szól, hogy kinyúlunk a térben, miközben magas izomfeszültségre van szükség. Képzeljük el, ahogy az energia továbbáramlik a végtagjainkon, fejünkön és farkcsontunkon. Érezzük, hogy fejünk távolodik a farkcsonttól; hogy az energia áramlik a sarkunk és ujjhegyeink felé. A gyakorlatok végzése közben megnyúlunk, igyekszünk kinyújtani testünket, anélkül, hogy merevvé válnánk.

7. Áramlás (Flowing movement)
A mozgás folyamatossága a Pilates- módszer egyik alapvető vonása. Minden gyakorlatnak megvan a ritmusa, dinamikája. Ebben a módszerben a mozdulatokat természetes kecsesség és folyamatosság jellemzi. Az eredeti változatban a gyakorlatok meghatározott sorrendben követik egymást, az egyes feladatok között összekötő elemekkel. A kötőelemek táncszerű koreográfiával bővülnek. Lényege, hogy minden mozdulat kecsesen „átfolyik” a következőbe. A Joseph Pilates álltal eredetileg összeállított talajgyakorlat-sornál szinte nem lehet észrevenni, hogy hol ér véget az egyik és hol kezdődik a következő.

8. Integráció (Egységesülés)
Minden gyakorlat végrehajtásakor valamennyi alapelvnek érvényesülnie kell, hogy egységes egésznek érezhesse a szervezetét még abban az esetben is, ha egy bizonyos izomcsoporttal dolgozik éppen.


Remélem felkeltettem érdeklődését és kipróbálja Pilates óráimat, hogy a gyakorlás során beépüljön mindennapjaiba és megtapasztalhassa jótékony hatását.
 
A Pilates javítja: 

  • a mozgás rugalmasságát és kiterjedését
  • az erőt és az izmok ellenálló képességét
  • a testtartást álló helyzetben és mozgás közben
  • a légzés hatékonyságát
  • az összpontosító képességet
  • a test súlypontjának ellenőrzését
  • az életminőséget (megelőzi, csökkenti a gerincfájdalmakat)
  • az alkalmazkodóképességet és az észlelést
  • az önbecsülést és a saját testünkért érzett felelőséget

 

Végül tekintsenek meg egy pilates tornához kapcsolódó kedvcsináló youtube videót és jöjjenek el a budapesti Mozgat-Lak Tornastúdióba!


Sok szeretettel várom régi és új vendégeimet a Mozgat-Lak-ban!