Mélyizom torna
Mélyizom torna Nyomtatás


A Klasszikus Callanetics gyakorlatokra épülő  60 perces mélyizomtorna program, kiegészítve néhány hát-, váll-, karizomerősítő feladattal callanetics elvekhez igazítva.alt

A Callanetics, mint alakformáló és tartásjavító torna a '90-es években Callanetics "kék" és Super Callanetics "zöld" könyv megjelenésével vállt ismerté.

A mélyizom torna módszere hatékonyságának, egyediségének köszönheti máig tartó népszerűségét.

A mélyizom torna naltapjainkban azonban már túllép az említett könyvek gyakorlatanyagán. Jelentősen bővült, továbbfejlesztett változata a kor igényeinek elvárásainak maximálisan megfelel.

A lassú zene a hangulat javítását szolgálja; célja nem az ütem felvétele, a tempó megtartása.

A kis létszámú csoport lehetőséget biztosít a helyes végrehajtás ellenőrzésére, a gyakorlatnak az egyén előképzettségéhez, edzettségi szintjéhez, aktuális állapotához való igazítására. Az ismétlésszám csökkentése, vagy akár növelése, a pihenőidő helyének és hosszának változtatása teszi egyénivé, személyre szabottá az órát.

A bemelegítést követően nagy koncentrációt igénylő mélyizmokat célzó gyakorlatok a speciális testhelyzet felvételével indulnak, melyek az izomcsoportot  előfeszített állapotba "kényszerítik". Ebben az alap izomtónusban végzünk egész pici kiterjedésű utánmozgásokat magas ismétlésszámmal (akár 100-at is).alt

Mozdulataink nem lehetnek lendületesek, alig látható lassú elmozdulások sorozatáról van szó. Ebből következik hogy kizárható a hirtelen megerőltetésből származó sérülés, húzódás.

Nagy figyelmet kell fordítani a medence előrebillentett helyzetére. A gyakorlatok többségénél szükséges szorítani a farizmot, aminek izomtónusa biztosítja ezt az előrebillentett medencehelyzetet.Meg kell feszíteni a hasizmot is, mely előlröl támasztja a gerincoszlop ágyéki szakaszát. Ezeknek az izmoknak (farizom, hasizom) a megerősödésével rugalmasságával tudjuk tehermentesíteni gerincoszlopunk lumbális részét, így csökkenhetnek háti, deréktáji panaszaink.

Megtanuljuk a differenciált izommunkát, külön tudjuk majd választani az egyes izomcsoportok működését, javul mozgáskoordinációnk.

 

Előnyei:

- hatásfoka kiváló - gyorsan érhető el látványos eredmény, de illúziókat nem szeretnék kelteni senkiben, mert kitartó, koncentrált munka hoz csak eredményt

erősíti a  hasizmot

combizmait feszessé teszi

új formát kap a farizom

- a gerincoszlop ágyéki görbülete rugalmasabb, hajlékonyabb lesz

- helyes testtartást biztosít

 

Ajánlom mindenkinek aki:

- az előbb felsoroltakat izomzatán szeretné érzékelni

szereti a koncentrált izommunkán alapuló technikát

- monotónia tűrése jó

- jól bírja a gyakorlatok okozta izomfájdalmat

- kímélni szeretné az izületeit.